Bijna 4 op de 10 Nederlanders wil voor het 65e levensjaar met pensioen gaan. Dat is bijna twee jaar eerder dan de huidige AOW-leeftijd, die vanaf 2024 wordt verhoogd naar 67 jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van pensioenbank Brand New Day, die een representatieve peiling liet doen door databedrijf Dynata onder duizend personen.

De behoefte om eerder te stoppen met werken is bij zzp’ers en ondernemers nog wat groter dan bij werknemers: liefst 47 procent van de ondervraagde zelfstandigen/ondernemers wil voor de 65-jarige leeftijd stoppen met werken, tegen 37 procent van de gepeilde werknemers.

Uit het onderzoek van Brand New Day blijkt ook dat er een andere kant van de medaille is: de groep mensen die na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd juist willen doorwerken; 11 procent van de ondervraagden wil namelijk nog werken als ze 70 zijn en 1 procent wil zelfs na hun 75e levensjaar nog doorwerken.

Lees ook: AOW per 1 juli 2023: dit blijft er netto over – stijging uitkering blijft inflatie net voor

Eerder met pensioen: flinke financiële buffer nodig tot AOW-leeftijd

Zoals gezegd komt de AOW-leeftijd vanaf komend jaar op 67 te liggen en zal die in de komende decennia verder stijgen. Daarmee zitten er flink wat jaren tussen de gewenste pensioenleeftijd en het moment waarop iemand aanspraak kan maken op de AOW-uitkering van de staat. "Dit betekent dat diegenen die dat van plan zijn, fors wat financiële reserves beschikbaar moeten hebben", concludeert Joost Tieland, directeur bij Brand New Day.

“Als iedereen de daad bij het woord voegt en inderdaad 37 procent van de Nederlanders die nu werken, in de toekomst al voor hun 65e met pensioen gaat, dan vormt dat zacht gezegd een flinke uitdaging, aldus Tieland.

Uit het onderzoek van Brand New Day blijkt verder dat ongeveer een derde van de ondervraagden geld opzij zet via sparen of beleggen met als doel eerder te stoppen met werken.

De noodzaak voor het opbouwen van extra financiële buffers is zeker aanwezig, als je eerder met pensioen wilt. Er zijn namelijk verschillende zaken waar je dan rekening mee moet houden.

Om te beginnen moet iemand die eerder stopt met werken, in de jaren tot de AOW-leeftijd voldoende geld hebben om het wegvallen van de inkomsten uit werk of ondernemen te kunnen opvangen.

Daarnaast is het zo dat er wat betreft aanvullend pensioen dat bovenop de AOW-uitkering komt, een 'pensioengat' kan ontstaan. Wie eerder stopt met werken, zet immers niet meer automatisch een deel van z'n inkomen opzij voor aanvullend pensioen. Gevolg is dat een aanvullende pensioenuitkering lager kan uitvallen, vergeleken met de situatie waarin er geld wordt gestopt in een eigen pensioenpot tot de AOW-leeftijd.

Business Insider sprak eerder met pensioenadvocaat Theo Gommer van Gommer & Partners over de kosten van vroeger stoppen met werken. Hij gaf aan dat er een vrij makkelijke vuistregel is: "Elk jaar eerder stoppen met werken kost je ongeveer 7 à 8 procent van het pensioen dat je zou opbouwen, ofwel krijgen vanaf je 67ste."

Hoe dat uitpakt voor iemand die als werkende bijvoorbeeld 50.000 euro bruto per jaar verdient, kun je hier lezen.

LEES OOK: Lager inkomen als je met pensioen gaat? Dit scheelt het, als je je hypotheek hebt afgelost